Ze kijkt me aan en zegt: “Jeetje, ik weet nog niet wat ik ervan vind. Ergens is het héél leuk, maar ik vind het ook super spannend!” Het gaat uiteraard over biodanza. En ja, spannend is het ook. Leuk én spannend. En ook nog eens verwarrend, die hoort ook nog in dit rijtje thuis. Al langer wil ik een artikel hierover schrijven. Want wat gebeurt er toch veel als je gaat dansen! De grote noemer waar dit alles onder valt is levensenergie. In dit artikel zoom ik in op de levensenergie die muziek en beweging in de biodanza in ons aanraken, en alles wat daarmee gepaard kan gaan.
Levensenergie
Eén van de 5 lijnen waarmee we in de biodanza werken is seksualiteit, en dan wel in de meest brede zin van het woord. En dat is niet voor niets! Want seksuele energie is pure levensenergie. Als de levensenergie door je heen stroomt, komt je leven in een aangename stroomversnelling. Want deze energie zorgt ervoor dat je ogen weer sprankelen, dat je blij kunt zijn, plezier kunt beleven en dat je weer voluit kunt genieten. Anders gezegd: deze levensenergie zorgt ervoor dat je vanuit heel diep in je wezen JA kunt zeggen tegen het leven!
Spannend
Tegelijkertijd kan het ook best wel spannend zijn als je door te bewegen op heerlijke muziek ineens voelt dat het begint te stromen in jou. Ik weet nog heel goed hoe dat bij mij was toen ik begon met biodanza. Bij mij zat er van alles op slot in die tijd. Ik had bewust of onbewust een deksel op de pan gegooid waarin mijn levensenergie, smeulend op een héél laag vuurtje, wegkwijnde. Overweldigd door allerlei prikkels in mijn dagelijkse leven en onrealistische verwachtingen van mezelf en mensen om me heen had ik ervoor gekozen om vooral controle te houden en mij door zo goed als niets en niemand meer te laten raken.
Ja, en toen ging ik dus op biodanza en begon het leven ineens met alle macht door me heen te golven. Maar huh? Hoe zat dat allemaal? Ik vond het heel spannend, heel leuk en heel verwarrend tegelijk. Aan de ene kant genoot ik ineens in volle teugen en voelde ik meer intimiteit dan ik ooit eerder in mijn leven had gevoeld. Aan de andere kant waren er wel heel veel stemmetjes in mijn hoofd die door elkaar heen begonnen te schreeuwen. “Dit is te spannend”, “wat ben je eigenlijk aan het doen?”, “kan dit wel met mensen die je nog maar net kent?!”
Oordelen
Mijn hoofd had het er maar druk mee. En dat is ook wat ik van veel dansers terugkrijg die net beginnen met biodanza. In wezen worden we even opgeschud als een kussen dat al een hele tijd in dezelfde houding heeft gelegen met een duidelijke kuil in het midden waar elke nacht je hoofd in rust. Want hey, dit is wel heel anders dan wat ik normaal doe. We lopen ineens met een partner aan onze zijde en kijken naar elkaar. “Dit is heel intiem. Ik doe dit normaal alleen met mijn eigen partner”, zei laatst iemand tegen me.
Biodanza nodigt je uit om écht contact te maken. Met jezelf én met anderen. En dat is iets wat we in ons dagelijkse leven eigenlijk maar zelden doen. Vandaar dat het ook raar, onwennig, spannend en verwarrend kan voelen. Én natuurlijk ook heel leuk, zeker als we er met een open houding, laten we zeggen een beginner’s mind, in stappen en onze (voor)oordelen kunnen laten overwaaien. Want ja, gek genoeg zijn we vergeten dat dit eigenlijk is waar we diep van binnen naar verlangen: échte verbinding!
Veilig kader
Wat voor mezelf een grote geruststelling was en is: biodanza vindt plaats in een heel veilig kader. Je biodanza facilitator zal je er steeds aan herinneren dat jij ten allen tijde zelf de regie hebt. Zo nodig zal hij of zij een oefening voor jou zo aanpassen dat het voor jou wél klopt. Dat kan zeker handig zijn als je als beginner in een gevorderde groep gaat dansen.
Vind je het nog spannend om iemand lang aan te kijken? Probeer uit wat wél oké is voor jou. Vind je het spannend om anderen aan te raken of zelf aangeraakt te worden? Voel waar het wél voor je klopt en wees niet bang om dat aan anderen duidelijk te maken. Dit is precies wat we in ons hele leven zouden moeten doen. En biodanza nodigt ons uit om juist dat te leren. Want soms zijn we zo geconditioneerd dat we in alles wat voorgesteld wordt, meteen meegaan, maar kun jij voelen waar jij blij van wordt? Dit is jouw leven, JIJ mag er een feestje van maken. Niemand kan uiteindelijk beter weten of voelen wat jou blij en gelukkig maakt dan jijzelf.
Grenzen
En natuurlijk zijn er grenzen. Biodanza gaat sowieso nooit over seksuele handelingen. We dansen gekleed en alles draait om liefdevol met elkaar zijn. Biodanza gaat in de allereerste instantie om een liefdevolle verbinding met jezelf.
Een workshop is altijd afgestemd op het niveau van de groep. Een beginnersworkshop ziet er duidelijk anders uit dan een workshop voor mensen die al langer dansen. Daarnaast is de duidelijkste grens dat alles altijd in wederzijdse afstemming met degene is met wie je een oefening doet. Dat geeft alle dansers in de weekgroep de ruimte om te experimenteren en tegelijkertijd de verantwoordelijkheid om goed te voelen en aan te geven wat voor hen veilig is. Want als jij voelt “dit wil ik niet!” geef je dat uiteraard ten allen tijde liefdevol en duidelijk aan. En ja, dat doe je ook als de oefening al halverwege is en een stemmetje in jezelf zegt dat je dat nu écht niet kunt maken omdat je daarmee een oefening voor je partner ‘verpest’ of de hele groep ‘stoort’. Daarnaast houdt je facilitator altijd de hele groep in het oog om de veiligheid van het geheel te waarborgen.
Experimenteren
Door dit veilige kader is je biodanzaweekgroep bij uitstek een plek waarin je vrij kunt experimenteren met nieuw gedrag. Je mag experimenteren met goed voor jezelf zorgen – wat dat dan ook maar voor jou betekent. Ben je bv. iemand die altijd maar meegaat in alles wat anderen voorstellen? Dan mag je nu leren hoe het is om zelf initiatief te nemen of ‘nee’ te zeggen waar nodig. Ben je heel verlegen van aard? Dan mag je in je weekgroep experimenteren met jezelf laten zien. Ben je iemand die veel geeft maar niet kan ontvangen? Ook dat kun je hier leren. Eigenlijk kun je in de biodanza bijna alles leren, maar dus altijd in afstemming met degene waarmee je een oefening doet.
Verwarrend
Soms kan iets hoe dan ook verwarrend voelen. Want stel je voor dat je ineens een gevoel van opwinding ervaart. Dat kan gebeuren. Immers, de onuitputtelijke levensenergie gutst door al het plezier dat we tijdens een vivencia hebben, door je heen. Wat nu? “Ik heb toch thuis een partner van wie ik houd? Help! Wat betekent dit? Wat moet ik nu?” Ineens krijg je het druk in je hoofd want er razen allemaal vragen door je heen: “Klopt dit? Mag dit?”
Het is belangrijk om te beseffen dat energie in principe continu komt en gaat, net als een golf in de zee. Pas als ons hoofd zich ermee bemoeit, wordt deze stroom onderbroken. Met name oordelen zetten energie vast. Hoe zou het zijn als je de energie van opwinding gewoon opmerkt, wat zou er dan gebeuren? Of als je jezelf toestaat dat je mag genieten van dit gevoel, deze uiting van het leven dat door je heen stroomt? Want van wie mag dat eigenlijk niet?
In principe blijft alles op de dansvloer
Een gevoel of een emotie komt en gaat. Emotie betekent letterlijk energie in beweging. Hij blijft pas en wordt mogelijk tot een ding dat ons in de weg zit, als we er betekenis aan geven. Stel je voor dat je een heel fijne dans met iemand beleeft. Echt zo’n dans uit duizenden! Je voelt je hele lijf tintelen. Hmmmmm…. Heerlijk! Misschien ben je net in vivencia geweest: je was helemaal in het moment, de tijd stond ineens stil, alles klopte gewoon, en je wilde eigenlijk dat dit moment voor altijd zou voortduren. Fantastisch! Je bent een heel mooie ervaring rijker. Er is iets in je aangeraakt wat naar meer smaakt.
Als je vervolgens bedenkt dat dit alleen maar kan omdat de ander verliefd op je is, zet je je ervaring vast in een kader dat je uiteindelijk enorm in de weg gaat staan. Want het fijne is, vind ik, dat in principe alles wat je bij de biodanza ervaart, ook daar blijft. Je hoeft er verder niets mee. Misschien heb je wel tien van dat soort ervaringen in één avond. En steeds met iemand anders. Het zegt niets over jou en een ander. Behalve dan dat jullie samen even in complete afstemming met elkaar waren. En verder mag je het allemaal op de dansvloer laten.
En ja, natuurlijk zijn er uitzonderingen. Soms kom je gewoon per toeval toch iemand op de dansvloer tegen met wie je zó’n klik hebt, ook buiten de dansvloer, dat je er uiteindelijk zelfs mee gaat trouwen. Ik ben de laatste die dat zal ontkennen.
Integreren
Maar nog even terug naar het verwarde stemmetje van “ik heb toch thuis een partner van wie ik houd?!” Je partner mag in zijn of haar handen knijpen dat jij aan dit avontuur bent begonnen. Want jij zult veel meer leven en liefde mee naar huis brengen!
Alle ervaringen die we op de dansvloer verzamelen zijn namelijk één grote uitnodiging om je levensenergie ook buiten de biodanza te laten stromen. Toen ik net begon te dansen vond ik dat maar moeilijk. Ik voelde zo’n groot verschil tussen wat ik op de dansvloer meemaakte en mijn leven daarbuiten!
Maar geloof me, dat gaat veranderen. Stukje bij beetje zul je ongemerkt van alles in je dagelijkse leven integreren. Ik krijg hier heel vaak de mooiste voorbeelden van terug. Het begint misschien met het feit dat je ook buiten de biodanza mensen meer durft aan te kijken. Of misschien betrap je je er op een dag op dat je soms net zo gaat lopen als in de biodanzales van laatst. Je hoeft er niet eens bewust iets voor te doen.
Dat is misschien nog wel het grootste cadeau van biodanza. Langzaam en ongemerkt sijpelt het steeds meer je leven binnen. Tot je op een dag ontdekt dat je ook buiten de biodanza je leven gewoon aan het dansen bent.
Zelf komen ervaren
Ik nodig je van harte uit om biodanza zelf te komen ervaren. Want stel je voor: hoe zou het zijn als je ineens zo intens van het leven zou kunnen genieten als je nooit had durven dromen?!
Dansen kan bij mij in Franeker of in Nijmegen of in één van de vele weekgroepen in het land. Die vind je hier op deze website.
Dans je al? Dan ben ik heel benieuwd: Wat zijn jouw ervaringen met wat ik hierboven beschrijf? Ik vind het heel leuk als je een reactie hieronder plaatst.
Of heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Mail, app of bel gerust.
© Julia Arnscheidt
Wil je (iets uit) dit artikel gebruiken? Vermeld dan mijn naam en de link naar dit artikel erbij. Hartelijk dank alvast!
Lieve Julia wat mooi en herkenbaar geschreven.
Ik geniet nu al jaren van de wekelijkse groep in Nijmegen. Ik voel me daar gezien, geaccepteerd en geliefd.
In mijn andere danspassie de Argentijnse Tango ben ik de dames waar ik mee dans meer en vaker aan gaan kijken, dat vonden de meesten best wel spannend
maar na een tijdje ook wel fijn en verbindend.
Wat mooi, Tom! Zo zie je maar, samen creëren we stapje voor stapje de wereld waarin we willen leven. Dankjewel voor je delen.
Heel mooi en passend geschreven. Dank je wel Julia.
Lieve Julia,
Wat een mooi verhaal en zo herkenbaar❤️.
Ja ik heb ook zo van dat soort momenten ervaren dat je een mooie klik hebt tijdens het dansen.
En dan mag je het meestal ook weer los laten.
Dank voor dit mooie verhaal.
Ja Rick, die mooie klik… het zijn allemaal mooie ervaringen die in ons lijf gaan zitten, en daarmee nemen we ze ook de wijde wereld in. Dankjewel voor je delen!
Dankjewel, Miranda!
Lieve Julia! Wat heb je dit weer prachtig, herkenbaar en goed beschreven! 🙏 Alleen die verbinding met een partner zo voelen dat je er mee gaat trouwen is mij niet overkomen, 😉 🤣 maar fijne verbindingen zijn er voortdurend! Voor mij zijn de beginners ervaringen al lang achter de rug, maar jouw beschrijvingen zijn heel herkenbaar! Jouw prachtige begeleiding heeft er voor gezorgd dat we in één seizoen zijn gegroeid van een groep met “beginnersmind” naar een zeer fijne hechte intieme en veilige groep. Wat een geweldige prestatie!! 🙏 Ik ben jou, Jaap en de hele groep zeer dankbaar! Ik voel me veilig, kan heerlijk dansen met mijn emoties en zalig in verbinding zijn! 💖
Lieve Julia, dankjewel! Het is inderdaad een feest om elke week getuige te mogen zijn van al het prachtigs wat er mag ontstaan. En wat jullie met elkaar delen aan het begin van elke vivencia is het bewijs dat alles wat we tijdens een vivencia beleven lekker doorsijpelt in ons dagelijkse leven. En dat verrijkt enorm.