Christina von Dreien op een voetstuk?

op een voetstuk

Geschreven door Julia Arnscheidt

20 september 2022

“Ik houd er niet van om mensen op een voetstuk te plaatsen, daarom zou ik nooit meedoen met wat jij nu organiseert over dansen met Christina von Dreien. Ook als je praat over Rolando Toro haak ik compleet af. ” Het was een goed en interessant gesprek dat ik laatst voerde. Misschien herken je deze gedachten ook?

Het gesprek zette mij aan het denken. Plaats ik mensen op een voetstuk? Vereer ik ze? En zo ja, is dat per definitie slecht?

Iedereen op een voetstuk

Laat ik beginnen met te bekennen dat ik vroeger iedereen op een voetstuk plaatste. Dat was ook niet zo moeilijk want ik vond mezelf waardeloos. En dus moest iedereen om me heen wel waardevoller zijn dan ik. Ik wilde dat niet, laat ik daarover duidelijk zijn. Want ik had er toenemend last van. Hoe vaak heb ik me hierdoor niet doodongelukkig gevoeld? Hoe dan ook, deze overtuiging van zelf waardeloos zijn heeft heel lang diep in mij geworteld gezeten. En ook nu steekt hij nog regelmatig de kop op. Met het verschil dat hij nu veel zwakker is en dat ik hem nu meteen herken.

Eerst heb ik honderden boeken gelezen in de hoop dat ik zo zou leren hoe ik me net zo belangrijk kon gaan vinden als anderen. Het hielp mij niet veel verder. Ik leerde en begreep weliswaar hoe het werkte in mijn hoofd. Maar dat veranderde niets aan hoe ik me voelde. Dat is bij mij pas veranderd toen ik biodanza ontdekte. Voor mij bleek dat dé manier om te leren voelen wat er in mijn lijf gebeurde en ook dé kans om oude overtuigingen te transformeren of te overschrijven met iets nieuws. Langzamerhand begon ik te voelen dat ik oké en waardevol ben! En dat heeft ervoor gezorgd dat ik anderen niet meer op een voetstuk plaatste. Hoe dat precies werkt zal ik in een ander artikel delen.

Christina von Dreien en Rolando Toro

“Ja maar je praat wel veel over Rolando Toro en Christina von Dreien!” hoor ik je tegenwerpen. En dat klopt. Ik organiseer op dit moment een reeks dansdagen geïnspireerd door Christina von Dreien. Zij heeft mij de afgelopen twee jaar geïnspireerd en ik dacht eigenlijk meteen toen ik haar teksten begon te lezen – en zeker toen ik later de kans kreeg om haar website uit het Duits naar het Nederlands te vertalen -, dáár wil ik mee dansen. En ook over Rolando Toro hoor je me regelmatig praten. Hij is de grondlegger van biodanza en zijn visie inspireert mij zo zeer dat ik al snel voelde dat ik zelf biodanza facilitator wilde worden om nog veel meer mensen met biodanza in aanraking te brengen.

Dat ik veel over deze twee mensen praat, betekent dat dat ik hen op een voetstuk plaats? Laat ik in dit artikel beginnen met Christina. Zij verwoordt zelf heel mooi hoe ik er ook naar kijk: “Wat ik hier zeg is niet nieuw en ook niet uniek. Maar daar gaat het niet om. Ik zeg hetzelfde als duizenden andere mensen. En deze mensen zeggen hetzelfde als wat duizenden mensen honderd of tweeduizend jaar geleden zeiden. Het zijn eenvoudige, tijdloze waarheden, maar doordat ze steeds opnieuw vergeten worden en veel mensen totaal andere overtuigingen hebben, moeten ze steeds opnieuw worden herhaald.”

Voor mij is Christina dan ook niets meer en niets minder dan een bron van inspiratie. Ik vereer haar niet, bouw geen tempel voor haar en ik verhef wat zij zegt niet tot religie. Ik neem sowieso niet alles zonder meer van haar aan. Als wetenschapper (en van de Boeddha) heb ik geleerd om altijd en naar elk verhaal kritisch te blijven. En door regelmatig te dansen heb ik geleerd om af te stemmen op wat ik diep van binnen als waar ervaar. Dat laatste is voor mij steeds belangrijker aan het worden. En de combinatie van die twee is voor mij goud waard.

Ik zie de dansdagen geïnspireerd door de teksten van Christina vooral als een ontdekkingsreis naar jou eigen waarheid, en naar een manier om die steeds meer te leven. Ik gebruik een aantal thema’s uit Christina’s boeken als leidraad voor mijn workshops. Het gaat om grote thema’s als vrijheid, waarheid, en vertrouwen. Daarnaast wil ik graag onderzoeken hoe dat nou zit met die fijnstoffelijke wereld waar zij het zo vaak over heeft. En ik wil ons uitnodigen om te visualiseren hoe wij de ‘nieuwe wereld’ voor ons zien en samen een stap zetten om deze met bewustzijn te helpen manifesteren. Dus als jij voelt, dat lijkt me ook wel wat, daar wil ik bij zijn, kijk dan hier voor de praktische details en meld je bij me aan. En als je twijfelt, neem even contact met me op. Ik denk graag met je mee.

En Rolando? Daarover deel ik in een ander artikel meer, goed?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al mijn blogs

Dolfijn

Dolfijn

Ineens was ie er, de dolfijn! We dansten in harmonie met de natuur. Met alles wat we tegenkwamen. En ik kwam hém...

Lees meer