Het woord biodanza zette mij op het verkeerde been

Biodanza is ook voor mannen

Geschreven door Jaap Niezen

23 mei 2024

Man, heb ik je aandacht?

Met deze reactie op het blog van Julia wil ik vooral mannen aanspreken. Jij bent net zoals ik een stoere en sterke vent die van vrouwen houdt. Dansen is alleen voor softies. Heb ik je aandacht? Lees dan vooral verder en laat je verrassen.

Ik las vorige week een blog van Julia over biodanza. Ze zei dat het meer is dan zomaar een beetje vrij dansen. Door het blog van Julia voelde ik een grote impuls om mijn eigen verhaal aan papier toe te vertrouwen. Want je kan wel schrijven dat het meer is dan zomaar een beetje vrij dansen, maar wat doe je dan met mensen die een hekel hebben aan dansen?

Als ik het blog van Julia een paar jaar geleden had gezien, had ik het niet eens gelezen. Drie jaar geleden had ik namelijk een totaal ander beeld van biodanza. En ik vermoed dat veel mensen hetzelfde denken als ik toen. De reacties die ik krijg als ik vertel dat ik aan biodanza doe, bevestigen dit vermoeden. De meeste mensen hebben geen idee wat het echt is.

Hoe ik bij biodanza ben gekomen

Maar goed, laat ik bij het begin beginnen. Al jaren kook ik als vrijwilliger voor groepen. Een heerlijke bezigheid die me veel voldoening geeft en me in contact brengt met bijzondere mensen. En laten we eerlijk zijn, eten is een belangrijk onderdeel van het welzijn van deelnemers aan een training. Wat is er mooier dan daaraan bij te mogen dragen?

Drie jaar geleden werd ik benaderd door de Biodanzaschool Midden-Nederland. Ze zochten een kok voor hun opleidingsweekenden in Luttelgeest. De opleiding tot biodanzaleraar duurt vier jaar en er zou dat jaar een nieuwe cyclus starten. Ik kende de keuken daar al, omdat ik er eerder voor tantragroepen had gekookt. Een prima plek om te koken, dacht ik.

Tijdens het kennismakingsgesprek met de directeur, Robert de Jong, was er meteen een klik. Ik had er zin in om weer voor een groep te koken. Maar toen kwam de aap uit de mouw: Robert wilde graag dat ik ook actief mee zou doen met de biodanza tijdens het opleidingsweekend.

Weerstand

Ho, no way! Dit was een NO GO voor mij. Biodanza? Een groep mensen die in een kring pasjes dansen op zweverige muziek en elkaar daarbij constant knuffelen? Nee, bedankt. Ik heb een hekel aan dansen, ik kan het niet en pasjes instuderen is niet mijn ding. Als ik dans, ziet dat er net zo sierlijk uit als een neushoorn balancerend op een skateboard.

Ik wilde Robert niet beledigen, dus ik zei voorzichtig: “Ik kan toch alleen koken? Ik hoef niet mee te dansen. Koken voor zo’n groep kost al genoeg tijd.” Robert legde uit dat hij graag wilde dat ik onderdeel van de groep zou worden en dat de voorbereiding van het eten in samenwerking met de dansers zou zijn, die ook meehelpen in de keuken.

Mijn weerstand groeide nog groter. Vrijwilligers in de keuken die met hun handen aan mijn ingrediënten zitten? Brrrr, het idee alleen al. Dankjewel voor de koffie maar nee bedankt, dacht ik.

“Wat vind je ervan”, vroeg Robert? “Heb je zin om hier te komen koken?” – Ehhhhhhh, even nadenken hoor. Omdat ik een grote weerstand voelde en ik uit ervaring weet dat als ik een grote weerstand ergens voel ik dat heb te onderzoeken, antwoordde ik: “Ik wil het drie maanden doen om te kijken of het wat voor me is: koken en onderdeel worden van de biodanzagroep.”

Dans? Ik noem het liever bewegen

Nu, drie jaar later, weet ik wat ik toen nog niet wist. Biodanza heeft mijn leven compleet veranderd. Mijn beeld van lieve mensen die pasjes dansen op muziek klopte van geen kant. Biodanza is de dans van het leven. Het is de beweging van het leven, zonder beperkingen. Het woord ‘dans’ in biodanza is voor mij misleidend. Ik noem het liever ‘biobeweging’. Het leven is beweging, en dat is precies waar biodanza over gaat. Begeleid door de mooiste muziek, zorgt het voor een beweging die als een dans voelt. Inmiddels weet ik ook dat ‘danza’ betekenisvolle beweging betekent. Je begrijpt nu misschien de worsteling die ik voelde omdat ik de betekenis van het woord biodanza nog niet kende. Hierin is nog werk te doen om de betekenis voor een breder publiek te duiden.

Biodanza is …

Biodanza is vrijheid ervaren. Biodanza is groeien in vrijheid, bewustzijn en een goede verhouding met jezelf. Vanuit een goede verbinding met jezelf kun je als een heel mens uitreiken naar je omgeving. Als heel mens kun je bij en met een ander zijn zonder jezelf weg te geven.

Biodanza is een systeem ontwikkeld door de Chileense wetenschapper Rolando Toro. Het bestaat uit uitgezochte oefeningen van beweging die we dans noemen. Deze oefeningen brengen een wetenschappelijk bewezen positieve verandering teweeg. Yoga is inmiddels bekend en geaccepteerd in de westerse maatschappij. Ik ben ervan overtuigd dat biodanza dezelfde kant opgaat.

Alle potentie die in mij als mens aanwezig is, wordt geprikkeld en uitgenodigd om tot volle bloei te komen. Na drie jaar biodanza ben ik een nog mooier mens geworden. Ik ben mijn potentieel meer gaan leven en weet je, er zit nog veel meer potentieel in mij.

Het onvoorstelbare is gebeurd

Het onvoorstelbare is gebeurd: ik doe al drie jaar mee met de biodanzaopleiding zonder mijn huiswerk te maken. Heerlijk was dat 😉 Afgelopen schoolweekend heb ik besloten om er volledig voor te gaan. Met ingang van de nieuwe cyclus die start in september, ga ik volledig commitment aan met de opleiding tot biodanzadocent. Ik ga huiswerk maken en ik ga afstuderen. Ik blijf dansen. Ik wil actief meedoen in het uitdragen van de grootsheid van biodanza. Het op de kaart zetten van biodanza omdat het life-changing is en een grote bijdrage levert aan een eerlijke en gelijke wereld.

En jij?

Man, waar ben je nog bang voor? Voor verandering? Bang om echt je verlangen te leven? Bang om te laten zien wat voor een mooi mens jij bent? Als je ooit hebt gedacht dat biodanza niets voor jou is, zoals ik ooit dacht, geef het dan een kans. Wie weet wat het brengt. Misschien ontdek je net als ik een nieuwe familie en een nieuwe manier van rijk leven. Biodanza heeft mijn leven verrijkt en ik ben ervan overtuigd dat het ook jouw leven kan verrijken.

Overigens, ik balanceer tijdens de dans nog steeds als een neushoorn op een skateboard. Het voelt nu wel comfortabel. 😉

© Jaap Niezen

Wil je (uit) dit artikel citeren? Vermeld dan zoals gebruikelijk mijn naam en de link naar dit artikel erbij. Veel dank alvast.

NB Wil je biodanza proeven? Op deze website kun je een weekgroep bij jou in de buurt vinden. 

 

5 Reacties

  1. Fijn om te lezen Jaap hoe jij toch hebt geprobeerd of biodanza iets voor jou was en dat bleek zo te zijn.
    Leuke foto ook ik denk dat de neushoorn eerst ongemakkelijk keek maar later een glimlach heeft gekregen.
    Tom uit Nijmegen

    Antwoord
  2. Heej bijzondere Jaap, wat leuk om jouw verhaal te lezen en wat geweldig dat je de opleiding gaat doen! Ik hoop dat jouw artikel ont-drempelt. Mooi en treffend weer jouw inbreng. Tot dans, Sprankelgroet Cissy

    Antwoord
  3. Heerlijk dit schrijven Jaap
    Dank je wel voor je verhaal
    Ik weet zeker dat het herkenbaar is voor velen

    Antwoord
    • Geweldige foto. Jouw eerlijke en openhartige delen zogenaamd samengevat in één beeld. Ik ben nu toch ook nieuwsgierig geworden naar dat kooktalent van je. Wellicht ontmoeten we elkaar ooit. Warme groet van Roos uit Nijmegen

      Antwoord
    • Ik heb genoten van het verhaal en ja, ook van de afbeelding die tot de verbeelding spreekt.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al mijn blogs

Dolfijn

Dolfijn

Ineens was ie er, de dolfijn! We dansten in harmonie met de natuur. Met alles wat we tegenkwamen. En ik kwam hém...

Lees meer