Forever young

Forever young

Geschreven door Julia Arnscheidt

27 april 2022

Misschien ken je het liedje Forever young van Alphaville nog? Ik moest eraan denken toen ik naar het praatje van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder over het dansende brein keek. Bewegen op muziek, het doet ongelofelijk veel met en voor onze hersenen. In één zin samengevat zorgt het ervoor dat we jong blijven. Het legt namelijk verbindingen aan tussen de rechter- en de linker hersenhelft, stimuleert de aanmaak van veel hormonen zoals het gelukshormoon dopamine, zorgt voor een goede motoriek, kracht, concentratie en ga zo maar door.

In zijn praatje haalt Erik Scherder allerlei studies aan waarin de positieve effecten van dans op onze gezondheid zijn gemeten. Dansen houdt jong en soepel in allerlei opzichten. Parkinson patiënten bijvoorbeeld die door hun ziekte vooral met heel kleine pasjes krom, voorover gebogen door het leven gaan zie je door dans grotere stappen zetten en hun rug rechten.

Mooi is ook dat het dansen effect heeft op ons lichaam én op onze geest. Voel je dat je niet lekker in je vel zit? Ga dan lekker minimaal 1 uur per week dansen en je zult je meteen beter voelen. Je neerslachtigheid neemt af en je kijkt weer positiever naar het leven.

Echt geraakt werd ik door het voorbeeld dat Scherder laat zien over een oud-ballerina die zich inmiddels in een ver gevorderd stadium van dementie bevindt. Wanneer zij luistert naar muziek waarop zij vroeger gedanst heeft, komt zij weer helemaal tot leven. Toen ik haar zo zag, wist ik dat forever young er écht in zit. In een ieder van ons.

Ik ben zelf heel blij dat ik vooral dansend door het leven ga. En het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen mee te laten dansen. Wil jij ook een keer komen proeven of biodanza bij je past of vraag je je af hoe je biodanza in je organisatie kunt inzetten? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Lees mijn eerdere blogs…

Dolfijn

Dolfijn

Ineens was ie er, de dolfijn! We dansten in harmonie met de natuur. Met alles wat we tegenkwamen. En ik kwam hém...

Durf jij dat?

Durf jij dat?

Toen ik laatst in Wijchen met mijn nieuwe groep danste, zei één van mijn dansers tegen mij: 'zo, jij bent écht van het...