Met de neus in de boter? Over geuren tijdens biodanza

Geuren tijdens biodanza

Geschreven door Julia Arnscheidt

27 februari 2024

Dit artikel gaat over geuren die je tijdens biodanza kunt tegenkomen. Maar laat ik beginnen met een uitstapje naar een mooie stad.

Vol verwachting stappen we onze hotelkamer binnen. Helaas komt ons een enorm sterke geur tegemoet die me meteen mijn adem ontneemt. We zetten de ramen wijd open en beginnen alle stopcontacten te controleren, op zoek naar een geurverspreider. Uiteindelijk blijkt het om schoonmaakmiddel te gaan waarmee de schoonmaakdienst waarschijnlijk een onaangename geur heeft proberen te camoufleren. Gelukkig mogen we naar een andere kamer, want anders waren we gewoon naar huis gegaan ook al was het al erg laat…

Onze neus is een bijzonder orgaan. De ene neus is gevoeliger dan de andere, maar elke neus is continu aan het scannen of er gevaar dreigt. Bij elke ademhaling controleren sensoren in onze neus namelijk of er geurmoleculen bij zitten die zij herkennen. Die informatie geven ze vervolgens door aan onze hersenen. Op deze manier kunnen we bijvoorbeeld brandlucht opmerken. Geur kan onze hersenen dus alarmeren en ons in een vecht-, vlucht- of bevriezingsmodus brengen.

Ook mensen verspreiden geuren. Die bepalen of we graag in de buurt van iemand zijn of niet. In het Duits hoor je dat zelfs terug in wat je zegt je als je iemand niet aardig vindt: “den kann ich nicht riechen!” (die kan ik niet ruiken)

Geuren tijdens biodanza

Hier wordt het natuurlijk interessant voor wat betreft biodanza. Tijdens een vivencia (biodanzales) komen we veel geuren tegen. En ook hier is de ene aangenamer dan de andere. Soms ruik ik wat iemand gegeten heeft (bv. knoflook) of wat iemand gedronken heeft (bv. bier, wijn). Soms ruik ik zweetlucht. Soms ruik ik een sterke deodorant of parfum. Alle sterke geuren zorgen ervoor dat ik niet meer rustig en vrijuit kan en wil doorademen.

Als ik zo’n sterke geur tegenkom en mijn hersenen voor mij al geanalyseerd hebben dat het niet om een gevaarlijke maar slechts onaangename geur gaat, kan ik verschillende dingen doen:

  • Ik kan mijn hoofd afwenden en daarmee mijn neus “uit de wind halen”.
  • Ik kan (eventjes) mijn neus afsluiten en wachten op betere tijden.
  • Ik kan liefdevol afscheid nemen en alleen of met een ander verder dansen.

Aan iedere danser dus de taak om te zorgen voor een zo neutraal mogelijke geur. Het is fijn als je je opgefrist hebt en je tanden hebt gepoetst voordat je komt dansen. En het is fijn als je geen sterke parfum gebruikt. Je eigen geur is zoveel interessanter! Het is ook fijn als je enigszins rekening houdt met wat je eet en drinkt voordat je komt dansen. Knoflook en alcohol zijn echt niet fijn om te ruiken. En dan heb ik het nog niets eens over de effecten van alcohol op je bewustzijn en dat alcohol biodanza eigenlijk tegenwerkt.

Als facilitator merk ik dat ik mensen tot nu toe niet makkelijk op onaangename geuren aanspreek. En dat is eigenlijk jammer. Want ik kan door het wél bespreekbaar te maken de ervaring voor de hele groep zoveel aangenamer maken.

Neutrale geuren voor nóg meer effect

Neutrale geuren maken een vivencia trouwens niet alleen aangenamer maar vergroten ook de kans dat biodanza je nóg meer kan brengen. Want het tweede deel van een vivencia kan ons terugbrengen naar momenten van net voor of na je geboorte. Dit kan helpen om psychische en biologische omstandigheden uit onze kindertijd te herschrijven of te integreren omdat we in deze staat open zijn om alles zonder oordeel te ontvangen. Uiteraard is ons als biodanza facilitator er alles aan gelegen om de omstandigheden voor deze momenten zo optimaal mogelijk te maken. We proberen zoveel mogelijk alles wat kan afleiden en wat onze hersenen in een stand van alertheid of zelfs angst kan brengen tot een minimum terug te brengen. Hierbij kan je denken aan harde geluiden, abrupte bewegingen, maar zeker ook aan sterke geuren! Hoe meer afleiding, des te minder we kunnen profiteren van het goede wat biodanza ons te bieden heeft.   

Laten we er daarom samen voor zorgen dat elke vivencia ook een feest voor elke neus wordt. We zijn samen aan zet.

© Julia Arnscheidt

Wil je (uit) dit artikel citeren? Vermeld dan zoals gebruikelijk mijn naam en de link naar dit artikel erbij. Veel dank alvast.

0 reacties

Al mijn blogs

Dolfijn

Dolfijn

Ineens was ie er, de dolfijn! We dansten in harmonie met de natuur. Met alles wat we tegenkwamen. En ik kwam hém...

Lees meer