Veilig door samen dansen

veilig door samen dansen

Geschreven door Julia Arnscheidt

16 september 2022

Je veilig voelen? Trauma-expert Bessel van der Kolk adviseert om samen te dansen en te zingen. Dat geeft ons een veilig gevoel en vergroot de levensvreugde.

Laten we samen dansen

Elke cultuur heeft haar eigen manier om met trauma om te gaan. In het Westen slikken we vaak een pil, volgens trauma-expert Bessel van der Kolk in het VPRO-programma Zomergasten van 28 augustus 2022.

Hij was onder de indruk van de Waarheids- en vergevingscommissie in Zuid-Afrika na het einde van de Apartheid. De leider van de commissie, Bisschop Desmond Tutu, verstond het niet alleen te luisteren naar de vaak meer dan gruwelijke ervaringen van de mensen die kwamen getuigen. Soms werd het hem gewoon teveel en zei hij tegen de mensen: kom, laten we samen zingen en dansen. En dat was goed. Muziek is ouder dan taal. Als een baby overstuur is, nemen we het in de arm, wiegen het zacht en zingen een liedje. Muziek en dans hebben een helende kracht. “We voelen ons veilig als we samen zingen en dansen”, aldus van der Kolk. En dat is belangrijk omdat we anders verlamd raken en geen nieuwe dingen meer willen ontdekken. En dat betekent dat je niet meer écht leeft.

Contact is belangrijker dan voedsel

Samen zingen en dansen is ook enorm verbindend en komt tegemoet aan onze behoefte aan contact. Van der Kolk liet verschillende filmfragmenten zien om zijn woorden te illustreren. Zo ook een verslag van een (vreselijk) experiment met een jong aapje dat telkens kon kiezen uit een ‘moeder’ uit ijzerdraad en een ‘moeder’ van een zachte stof. Het aapje koos overweldigend vaak voor de laatste hoewel de eerste hem van voedsel voorzag. Van der Kolk legde uit dat daaruit blijkt dat we meer contact nodig hebben dan voedsel. Nog overtuigender was dat te zien toen het aapje in een hem onbekende kamer werd gelaten. Het aapje koos verdrietig en angstig voor een dekentje in plaats van naar zijn ‘moeder’ van ijzerdraad te rennen. Toen zijn ‘moeder’ van stof in de ruimte was, rende hij meteen naar haar toe en sprong op haar ‘lijf’.

Oorlog

Toen het gesprek op de oorlog in Oekraïne kwam zei Van der Kolk dat hij mensen in elke traumatische situatie adviseert om samen dingen te blijven doen. Samen zingen, dansen, koken… Dat is allereerst belangrijk om de verbinding met anderen gaande te houden. Als je alleen bent in of met een traumatische ervaring dan denk je dat je gek bent. Als je er met anderen over kunt praten, dan weet je dat je het écht beleeft. Dat heb ik zelf trouwens ook tijdens de Corona van de afgelopen twee jaar zo ervaren.

En samen dingen doen zorgt er daarnaast voor dat er een einde komt aan het gevoel van hopeloosheid dat trauma je geeft. Je emoties staan dan niet meer in de weg om door te gaan met je leven.

Samen dansen vergroot levensvreugde

Ik herken me zeer in wat Van der Kolk beschrijft. En of je nou getraumatiseerd bent of niet, ik heb ervaren dat biodanza ervoor zorgt dat je levensvreugde met grote sprongen toeneemt.

Heb je ook zin om de kracht van samen dansen te ervaren? Op mijn pagina dans zie je mijn activiteiten op een rij. Je bent van harte welkom om te komen dansen! En wil je eerst nog meer weten, neem gerust contact met me op.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al mijn blogs

Dolfijn

Dolfijn

Ineens was ie er, de dolfijn! We dansten in harmonie met de natuur. Met alles wat we tegenkwamen. En ik kwam hém...

Lees meer