Vrij dansen? Biodanza is zoveel meer dan dat

biodanza is veel meer dan alleen vrij dansen

Geschreven door Julia Arnscheidt

16 mei 2024

Dacht je toen je voor het eerst van biodanza hoorde dat het vooral gaat om lekker vrij dansen? Als je het nog niet zelf ervaren hebt, heb ik nieuws voor je: biodanza is zoveel meer dan dat. In dit artikel vertel ik je graag wat biodanza je nog meer te bieden heeft dan alleen maar lekker vrij dansen op heerlijke muziek.

Vrij dansen?

Op het eerste oog lijkt biodanza wellicht een gewone danssessie op fijne muziek. Maar het is zoveel meer dan dat! Het is een bijzonder boeiend pad van persoonlijke ontwikkeling. Het helpt je om jezelf volledig te omarmen en te groeien naar een completere versie van jezelf. Biodanza maakt de weg voor je vrij om het leven steeds meer in zijn volheid te ervaren en in jezelf te integreren.

Jezelf zijn

Als biodanza facilitator zie ik elke week de prachtige diversiteit van alle mensen die bij me komen dansen. Ik zie oneindig veel schoonheid. Want elke danser is zó uniek en mooi op zijn eigen manier.
Ik zorg er bewust voor dat je die schoonheid in jezelf kunt erkennen en voelen. Een veilige omgeving is daarbij cruciaal. Je mag erop vertrouwen dat je niet wordt beoordeeld of afgewezen maar juist wordt ondersteund en versterkt – door mij én door de hele groep.

Uitdagen

Naast die schoonheid zie ik ook waar ik jou en de andere dansers kan stimuleren en uitdagen. Dit klinkt misschien tegenstrijdig. We willen je toch juist aanmoedigen om jezelf te zijn? Je kunt toch niets fout doen? Dat klopt helemaal. En tegelijkertijd willen we je uitdagen om nóg meer jezelf te worden, nóg meer van je potentieel te benutten. We dagen je uit om een ruimere versie van jezelf te worden. Om nog vitaler, gezonder, creatiever, mooier, liefdevoller, prachtiger, geweldiger en gelukkiger te worden dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.

Dit is precies waarom biodanza meer moet zijn dan alleen vrij dansen. Want als het alleen daarom ging, zouden we simpelweg een mooie afspeellijst kunnen aanzetten en iedereen zijn gang laten gaan. Maar dat doen we bewust niet. Tijdens een biodanza workshop (vivencia) introducereen we na elke dans steeds weer een nieuwe oefening om je uit te dagen op manieren die je misschien zelf niet had gekozen. Deze oefeningen zijn altijd een uitnodiging. Jij bepaalt zelf (vaak onbewust) wat je wanneer wilt leren. We gaan er in de biodanza vanuit dat iedereen elke keer precies dat oppikt waar hij aan toe is.

Openstellen voor nieuwe ervaringen

Je laten uitdagen betekent dat je je openstelt voor nieuwe ervaringen. Als je dat niet doet, zul je waarschijnlijk binnen je veilige comfortzone en je vaste patronen blijven bewegen. Waarom? Simpelweg omdat dat het makkelijkst is en omdat onze patronen en routines vaak erg hardnekkig zijn.

Een groot deel van de dag bewegen we ons op onze automatische piloot. En gelukkig maar, want onze routines helpen ons om ons leven hanteerbaar te houden. Maar ze kunnen onze ontwikkeling ook behoorlijk in de weg zitten. Daarom nodig ik je regelmatig uit om te dansen met een beginner’s mind.

Met aandacht luisteren en kijken

Je openstellen betekent ook dat je met aandacht luistert en kijkt naar hoe een oefening wordt ingeleid. Alleen dan zullen je spiegelneuronen ervoor zorgen dat je de essentie van de oefening oppikt en van daaruit je eigen dans laat ontstaan. Het is belangrijk om te beseffen dat hoe een oefening wordt gepresenteerd, echt verschil maakt!

Ik weet nog heel goed dat ik toen ik begon met lesgeven soms dacht ‘ach, het is nu wel duidelijk hoe die oefening gaat’. En dat ik dan vervolgens naar de groep keek en meteen besloot om hem de volgende keer wél weer te laten zien. Want wat ik zag, was niet waar de oefening over ging.

Maar ook als ik een oefening wél laat zien, zie ik soms mensen niet de essentie van een oefening oppikken. Dat is voor mij dan weer een mooie uitdaging. Deze mensen nodigen mij namelijk uit om een oefening de volgende keer nog beter in te leiden en om nog duidelijker te maken waar de oefening over gaat. Zo leren we continu van elkaar want, geloof me, ook het lesgeven is een doorgaand pad van ontwikkeling.

Verbinding: het hart van biodanza

Een ander essentieel aspect van biodanza is de verbinding met anderen. In tegenstelling tot sommige andere dansvormen, waar je meer op jezelf bent, draait het bij biodanza om de interactie en de verbinding met de mensen om je heen. Tijdens een vivencia zul je daarom nooit meemaken dat mensen in één ruimte aan het dansen zijn zonder voelbare verbinding met elkaar.

Als mens hebben we veel verbinding nodig. We zijn sociale wezens en we zijn op elkaar aangewezen. Dat is vanaf ons prilste begin al zo. In de buik van je moeder ben je (onder meer) via de navelstreng met je moeder verbonden. Met je geboorte en daarna wordt de verbinding weliswaar steeds losser maar daarom niet minder belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat we elkaar nodig hebben om te ontdekken wie we zelf zijn en om ons goed te kunnen (blijven) ontwikkelen.

Van elkaar leren

Biodanza nodigt je bewust uit om je tijdens een vivencia in allerlei oefeningen met verschillende partners te verbinden. Elke danspartner biedt je de kans om iets nieuws te leren – over jezelf én over de ander. Wat vind je fijn? Wat ervaar je als minder prettig? Geef of neem jij veel ruimte? Wat doet het met je als je danspartner compleet in control probeert te zijn?

Je kunt in de dans met een ander ook veel leren over hoe jij communiceert en hoe de ander dat doet. Door onze spiegelneuronen spiegelen we bv. bijna continu elkaars gezichtsuitdrukking en bewegingen. Dus ook al praten we niet met elkaar, non-verbaal wordt er – bewust of onbewust – continu van alles uitgewisseld.

Nog een laatste voorbeeld: In de dans met een ander kunnen we ook leren in welke mate we bij onszelf blijven of ons aanpassen aan de ander. Voelt een dans voor jou bv. niet prettig, wat doe je dan? Ga je mee in de dans van de ander, probeer je bij te sturen of stap je eruit?

Het mooie is: dit alles leer je zonder dat je er bewust over hoeft na te denken. Het gebeurt allemaal terwijl je danst. En soms krijg je in de week na de vivencia ineens een inzicht: ‘Hee, dat kwam ik laatst ook tegen bij het dansen.’

Samen oefenen en groeien

Tijdens een vivencia kom je van alles tegen wat je ook in je dagelijkse leven tegenkomt, en andersom. Een biodanzaweekgroep is een bijzonder veilige omgeving waarin je nieuw gedrag kunt uitproberen en waar je in je eigen tempo kunt groeien. Het mooie is dat we elke week weer een nieuwe kans krijgen om iets te oefenen en te veranderen. De groep blijft geduldig wachten tot jij klaar bent voor je volgende stap.

Dus ja, we dansen ook vrij, maar we doen zoveel meer. Daarom wordt biodanza nooit saai. Want ontwikkeling gaat altijd door.

Nieuwsgierig geworden?

Dans je nog niet in een weekgroep? Voel je dan uitgenodigd om zelf te komen ervaren wat biodanza voor jou kan doen. Je bent van harte welkom! Voor een weekgroep bij jou in de buurt kun je kijken op deze website.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Schroom niet om contact op te nemen. Je kunt me mailen, appen of bellen.

 

© Julia Arnscheidt

Wil je (iets uit) dit artikel gebruiken? Vermeld dan mijn naam en de link naar dit artikel erbij. Hartelijk dank alvast!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al mijn blogs

Dolfijn

Dolfijn

Ineens was ie er, de dolfijn! We dansten in harmonie met de natuur. Met alles wat we tegenkwamen. En ik kwam hém...

Lees meer