Dansen met een beginner’s mind? In dit artikel leg ik je graag uit waarom dit een van de beste wegen is om optimaal van biodanza te profiteren.
Hoe lang dans jij al? Het maakt in feite helemaal niet uit of je net begint of al tien of twintig jaar danst. Biodanza is voor iedereen een boeiend pad van persoonlijke ontwikkeling. Tenminste als je je er telkens voor openstelt alsof het de eerste keer is.
Beginner’s mind
In het zen boeddhisme noemt men deze open houding een beginner’s mind. De Japanse naam hiervoor is shoshin. Het staat voor het behouden van een houding van een echte beginner die zich openstelt voor nieuwe ervaringen, zonder vooroordelen, verwachtingen en vastgeroeste overtuigingen.
Zoals in veel situaties zijn kinderen ook hier onze grootste leermeesters. Zij hebben nog vanzelf een beginner’s mind. Ze willen alles ervaren en ontdekken. Ze willen leren, zijn flexibel en staan open voor nieuwe dingen en veranderingen. Niets staat hun drang om te leren in de weg.
Wat staat ons volwassenen in de weg?
Hoe ouder we worden des te meer we deze houding van een beginner kwijtraken omdat we steeds meer denken te weten. Dat laatste is meteen ook onze grootste valkuil. Zodra je denkt iets te weten sta je niet meer echt open om te leren. Er ontstaat een bias: je gaat steeds meer op zoek naar bevestiging van wat je al denkt te weten. Past een ervaring in je bestaande plaatje van de werkelijkheid? Dan neem je hem graag op in je schat van ervaringen. Past een ervaring er niet bij? Dan is het hooguit de uitzondering die de regel bevestigt.
Met een beginner’s mind laat je het idee varen dat je iets al weet, kent of kunt. Je bent én blijft fris en onbevangen. Je blijft nieuwsgierig en wilt alles met je hele wezen ervaren en doorgronden, alsof je het voor de eerste keer beleeft.
Deze oefening ken ik al
Veel oefeningen die we in de biodanza gebruiken, komen regelmatig langs. Een begincirkel, een loop, een loop met een ander, een synchronisatie, … aan de ene kant is deze herhaling fijn. We herkennen iets van eerdere keren en dat voelt vertrouwd en veilig. We ‘weten’ hoe de oefening gaat.
En toch loont het om ook bij de oefeningen die je ‘al kent’ een beginner’s mind te behouden. Want ook al heb je een oefening misschien al honderden keren eerder gedaan, deze keer kan hij zó speciaal zijn dat hij je leven compleet verandert! Misschien zie je ineens in de ogen van je danspartner iets wat je nog nooit eerder hebt gezien of misschien voel je ineens in je eigen beweging een vrijheid die je nog nooit eerder hebt gevoeld.
Tijdens een dans kun je compleet verrast worden door wat je ineens ervaart en dat kan leiden tot een echte vivencia, een moment waarin je je één voelt met het hele universum en waarin ineens alles lijkt te kloppen. Een moment waarin je elk besef van tijd kwijtraakt en de hele wereld om je heen vergeet…
Als je de eerste keer naar biodanza komt
Ook als je de eerste keer naar biodanza komt, kan het denken en weten je behoorlijk in de weg zitten. Dan gaat het niet zo zeer over wat je al eerder in biodanza workshops hebt ervaren maar meer over alle overtuigingen die je je daarbuiten al eigen hebt gemaakt. Het meest sprekende voorbeeld heb ik meegemaakt toen ik in een professionele organisatie biodanza ging geven. Bijna iedereen kwam binnen met een enorm vooroordeel: “biodanza is zweverig”. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dat iets doet met hoe je een workshop ervaart. Onbewust ga je namelijk op zoek naar bevestiging van dat vooroordeel. En wie zoekt, die vindt, deelden de deelnemers na afloop met mij: “Ik dacht, zie je wel, daar heb je het.” Gelukkig hebben de meeste deelnemers na een tijdje hun houding veranderd en zijn ze tot de conclusie gekomen dat dit vooroordeel volkomen onterecht is.
Maar ook als je zonder dit specifieke vooroordeel binnenkomt, ga je hoe dan ook aanlopen tegen (beperkende) gedachten en overtuigingen die getriggerd worden door iets wat je tijdens de workshop hoort, ziet, voelt of ruikt.
Biodanza hoort thuis in het rijtje van yoga en mindfulness
Net als bij yoga en mindfulness is het ook tijdens een biodanza workshop de kunst om niet op dit soort gedachten te focussen maar op wat je met je zintuigen ervaart. Het gaat om het helemaal aanwezig zijn in dit moment. Met een open blik. Alsof het de eerste keer is, elke keer weer.
Elke keer als je dreigt te verdwalen in een verhaal over toen of straks, kun je weer terugkeren naar de muziek en naar wat je op dit moment ervaart. Hoor je de muziek? Voel je je lichaam? Zie je je partner? Ben je echt in het hier en nu?
Een uitdaging die loont
Dansen met een beginner’s mind is best een uitdaging. Maar wel een die zeer loont. De houding van een beginner opent niets minder dan de weg naar de hemel op aarde.
Ik nodig je van harte uit om het zelf te komen ervaren in één van de vele weekgroepen in het land. Die vind je hier op deze website.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Mail, app of bel gerust.
© Julia Arnscheidt
Wil je (iets uit) dit artikel gebruiken? Vermeld dan mijn naam en de link naar dit artikel erbij. Hartelijk dank alvast!
Wat een verhelderend blogbericht, Julia!
Dankjewel, Marjan!